logo stichting Vrienden van de Sahel
logo stichting Vrienden van de Sahel

Gerealiseerd project

foto
 Groentetuin 

 met   waterput 

 in   Konsala 

project
aanleg van groentetuin met waterput

locatie
Konsala (Kita, Kayes)

partner
ACD

status
gerealiseerd

realisatie-datum
2020

budget/kosten
22.558,77 euro

omschrijving
Een overleg in Sébékoro in 2018 werd onderbroken door de komst van een groep vrouwen, te voet gekomen uit het 12 kilometer verderop gelegen Konsala. Zij maakten hun wensen kenbaar: steun bij de aanleg van een groentetuin met waterput. Zo blijkt weer de voorbeeldwerking die uitgaat van goed renderende groentetuinen, in dit geval die van nabijgelegen dorpen Golobiladji, Sorotabougou en Torfladji.

ACD heeft geconstateerd dat de bodem zeer vruchtbaar is en de motivatie onder de bevolking zéér groot -óók onder jonge mannen. Wij voeren actie in december 2019 om de financiering rond te krijgen.

achtergrond
Al geruime tijd werken wij in de regio Kayes rondom Kita in het westen van Mali, zie deze kaart. Bewoners in het ene dorp worden gestimuleerd door de vooruitgang die gerealiseerde projecten andere dorpen hebben gebracht. Tussen de dorpen is overleg op gang gekomen om wensen in kaart te brengen en aard, volgorde en locatie van opvolgende initiatieven met elkaar af te stemmen. Het bevordert efficiënt optreden en planning op regioniveau.

update
De aanleg van de tuin is stapsgewijs uitgevoerd.

Allereerst hebben jongens uit het dorp energiek een hectare bosgrond ontgonnen voor de verbouw van gewassen. Voorts is er een waterput geslagen en is het geheel omheind ter bescherming tegen loslopend vee.

Er zijn zaden ingekocht en divers materieel om de grond te bewerken. ACD heeft er op toegezien met ondermeer les in landbewerking. De vrouwen zijn ook op excursie geweest in de groentetuinen in de boven genoemde dorpen.

Begin januari 2020 is de eerste oogst een feit: gigantische papaya´s (zie bovenste foto), kolen, sla, tomaten, uien en een indrukwekkende hoeveelheid aan pinda´s: 900 kilo!

Liefst 50 vrouwen zijn hier aan de slag. De jonge mannen zijn ook zeer enthousiast en willen een blijvende bijdrage leveren. Konsala verdient extra aandacht, er ligt een enorme kans om de levensstandaard in deze gemeenschap definitief te verbeteren. Er is nog werk te doen.

De bewoners van Konsala zijn erkentelijk voor uw bijdrage.

Anitjé!

(Bambara voor ´Dankuwel´;)


AMAS

De ´tuin´ vóór ontginning.


AMAS

De boring van de waterput; van voren, van opzij en het resultaat.


AMAS

Een van de jongens, die het terrein heeft helpen rooien.


AMAS

Een rondleiding langs nog jonge gewassen.       directe hulp eenvoudig beter

directe hulp 
eenvoudig betergerealiseerde projecten van de afgelopen jaren


terug naar boven